VU+ Solo SE Η “μικρή” έκδοση του VU+ Solo2
H έκδοση VU+ στην ουσία αντικαθιστά τον VU+ Solo στο χαμηλού κόστους μοντέλο της σειράς με μία κομμένη έκδοση του VU+ Solo2, τον VU+ Solo SE. O VU+ Solo SE κρατάει τα περισσότερα θετικά στοιχεία του Solo2, όπως τον ταχύτατο διπύρηνο επεξεργαστή της Broadcom στα 1300MHz, HDMI 1.4, αναλύσεις 1080p50 και 1080p60 και δυνατότητα transcoding. Έρχεται με ένα Plug and Play δορυφορικό tuner και 100Mbps Ethernet, γίνεται PVR μόνο με χρήση εξωτερικού δίσκου USB ή eSATA ενώ είναι συμβατός με HbbTV εφαρμογές και περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω του Opera Web Browser.
Ο VU+ Solo SE έρχεται να αντικαταστήσει τον VU+ Solo στο εισαγωγικό μοντέλο της σειράς δεκτών της VU+. Σαν ισχύ όμως μόνο εισαγωγικό δεν είναι, αφού έρχεται με το νέας γενιάς επεξεργαστή της Broadcom, τον BCM7429. Ο επεξεργαστής αυτός φέρνει πολλές νέες δυνατότητες σε σχέση με τον VU+ Solo, όπως υποστήριξη 1080p50 και 1080p60 με δυνατότητα upscale των απλής ευκρίνειας εκπομπών σε αυτές τις αναλύσεις, αλλά και HDMI 1.4 και φυσικά πολύ ταχύτερη εκτέλεση του enigma2 και των πρόσθετών του. Ο VU+ Solo SE έχει δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσω του Opera Web Browser, αλλά και συμβατότητα με HbbTV εφαρμογές. Έχει δύο HD αποκωδικοποιητές video και έτσι υποστηρίζει PiP και PaP δύο HD καναλιών. Έρχεται με ένα δορυφορικό DVB-S2 tuner το οποίο βρίσκεται σε module και μπορεί να αντικατασταθεί με DVB-C tuner (κυρίως για την αγορά της Γερμανίας/Ολλανδίας όπου το DVB-C είναι πολύ διαδεδομένο). Ο VU+ Solo SE έχει τη δυνατότητα απεικόνισης OSD κατά την προβολή 3D προγραμμάτων (3D OSD display), υποστηρίζοντας τόσο το συνηθισμένο side-by-side φορμά όσο και το top-bottom.
To υλικό
Ο VU+ Solo SE ενσωματώνει τον επεξεργαστή BCM7429 στα 1300 MHz, είναι διπύρηνος και αποδίδει πάνω από 3000 DMIPS, καθιστώντας τον έναν από τους πιο γρήγορους δέκτες enigma2. Πρόσθετα όπως το CrossEPG εκτελούνται τουλάχιστο τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ' ότι στον προκάτοχό του VU+ Solo. Το τμήμα αποκωδικοποίησης του BCM7429 μπορεί να αναπαράγει φορμά HD DivX 3.11/4.11/5.x/6.x/Home Theater, αν και δεν υποστηρίζει σωστά κωδικοποίηση GMC ή QPEL. Σε H.264 υποστηρίζει High Profile Level 4.1. Το τμήμα απόπλεξης (deinterlacer) του VU+ Solo SE υποστηρίζει vector deinterlacing, που ανεβάζει την ποιότητα αναπαραγωγής σήματος τυπικής ευκρίνειας (SD interlaced), ενώ πλέον ο scaler μπορεί να κάνει upscale περιεχόμενο απλής ευκρίνειας σε 1080p50 (ή 1080p60 αν πρόκειται για NTSC). Σε ότι αφορά τον ήχο, ο VU+ Solo SE υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση φορμά ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus και DTS. Το DTS downmix (μετατροπή δηλαδή του πολυκάναλου DTS ήχου σε στερεοφωνικού PCM για την αναπαραγωγή του στην τηλεόραση) υποστηρίζεται από τον ίδιο τον επεξεργαστή BCM7429 και δε χρειάζεται κάποιο επιπλέον πρόσθετο για να ενεργοποιηθεί. Ο VU+ Solo SE έρχεται με 1GB RAM από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 670MB – τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται από τους video decoders. Ο δέκτης έχει 256MB flash από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 200ΜΒ, ενώ αφήνει ελεύθερα 100ΜΒ για την εγκατάσταση πρόσθετων.
Ο VU+ Solo SE έρχεται σε ένα πολύ μικρό κουτί διαστάσεων 211x40x185mm, χρώματος μαύρου, ενώ διατίθεται και σε άσπρο χρώμα. Το τροφοδοτικό του δέκτη είναι εξωτερικό, 12V, 3,5Α. Το τηλεχειριστήριο του δέκτη είναι αυτό που έχουμε ξαναδεί στον VU+ Solo2, χρώματος μαύρου και με πολύ καλή αίσθηση στην αφή. Στο αριστερό τμήμα της πρόσοψης του δέκτη υπάρχει ο κεντρικός διακόπτης standby. Είναι διακόπτης αφής που φωτίζεται με γαλάζιο χρώμα όταν ενεργοποιείται. Στην αριστερή πλευρά του δέκτη θα βρούμε μία θύρα UCAS και μία θύρα CI. Είναι μία μη συνηθισμένη θέση αφού ως τώρα οι συγκεκριμένες θύρες βρίσκονταν στην πρόσοψη, αλλά επιβάλλεται η τοποθέτησή τους εκεί από το χαρακτηριστικά μικρό μέγεθος του VU+ Solo SE. Το UCAS του δέκτη είναι συμβατό με όλους τους γνωστούς εξομοιωτές CAM (OSCAM, CCcam κτλ).
Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος του δέκτη, θα βρούμε ένα κεντρικό διακόπτη On/Off και την είσοδο παροχής ρεύματος του εξωτερικού τροφοδοτικού. Για τη σύνδεσή του με τα οπτικοακουστικά μέσα του συστήματός σας o VU+ Solo SE είναι εξοπλισμένος με ψηφιακή θύρα HDMI 1.4 και μία αναλογική έξοδο Composite (CVBS). Για τον ήχο υπάρχει μία οπτική ψηφιακή SPDIF έξοδος και μία στερεοφωνική έξοδος RCA. Ο δέκτης διαθέτει δύο θύρες USB 2.0 στο πίσω μέρος για σύνδεση USB memory stick, USB Wi-Fi stick, ώστε να αποκτήσει ασύρματη πρόσβαση, USB DVB-T stick, ώστε να γίνει combo, USB σκληρού δίσκου κτλ. Δε λείπει η κάρτα δικτύου Εthernet, στα 100Mbps. Θα προτιμούσαμε να είχε διατηρηθεί η Gigabit Ethernet που συναντάμε στον VU+ Solo2, κάτι που δε νομίζουμε να ανέβαζε το κόστος του δέκτη σημαντικά. Ο VU+ Solo SE περιλαμβάνει και μία θύρα IR/RS232 όπου μπορεί να συνδεθεί καλώδιο IR extender, αν θέλουμε να κρύψουμε τελείως τον δέκτη. Το καλώδιο IR extender δεν συμπεριλαμβάνεται, αλλά πωλείται ξεχωριστά. Τέλος, βρίσκουμε μία θύρα eSATA με την οποία ο δέκτης μπορεί να μετατραπεί σε PVR, συνδέοντας ένα εξωτερικό δίσκο eSATA. Η σύνδεση eSATA συνίσταται σε σχέση με την USB αφού προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα εγγραφής. Δε λείπει φυσικά η δυνατότητα χρονομετατόπισης (timeshift), ενώ για όσους θέλουν να έχουν μόνιμα ενεργοποιημένη αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να ενεργοποιήσουν ένα από τα πρόσθετα autotimeshift ή permanent-timeshift.
Ο VU+ Solo SE έρχεται με ένα δορυφορικό DVB-S2 tuner, Avalink AVL6211. Το tuner βρίσκεται σε module και μπορεί να αντικατασταθεί με DVB-C/T/T2 tuner. Η ευαισθησία των DVB-S2 tuner είναι πολύ καλή. Δοκιμάστηκε σε πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά symbol rates με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν είχε πρόβλημα σε υψηλό SR, ενώ σε χαμηλό SR δε μπόρεσε να συντονίσει κάτω από 2.000. Σε όλες τις συχνότητες το tuner έδειξε γρήγορο χρόνο λοκαρίσματος με συνέπεια τη γρήγορη εναλλαγή καναλιών. Η συμβατότητά του με το DiSEqC 1.2 Gbox positioner (και actuator) του συστήματός μας ήταν άψογη. Το ίδιο άψογη ήταν και η συμβατότητά του με τις εντολές DiSEqC 1.1, αλλά και με το συνδυασμό DiSEqC 1.0 + 1.1 (ένα Spaun 1.0 DiSEqC ακολουθούμενο από ένα EMP Centauri 16:1 DiSEqC 1.1) που έχουμε στην εγκατάστασή μας. Το tuner έχει και loop through έξοδο για σύνδεση με άλλο δέκτη. Το tuner υποστηρίζει και blind scan, μέσα από το αντίστοιχο μενού του enigma2, αν και η λειτουργία του σε blind scan είναι ελαφρώς αργή.
Η ποιότητα απεικόνισης του VU+ Solo SE είναι πολύ καλή. Σε κανάλια απλής ευκρίνειας, ο vector deinterlacer βελτιώνει αρκετά την ποιότητα εικόνας, ενώ στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας η εικόνα είναι κορυφαία. Ο scaler πλέον μπορεί να κάνει upscale σε 1080p50 ή 1080p60, ενώ συνολικά η εικόνα φαίνεται ελαφρώς καλύτερη από τον προκάτοχό του, VU+ Solo. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόσθετο Auto-Resolution, ώστε ο δέκτης να στέλνει πάντα τη φυσική ανάλυση και να αναλαμβάνει το upscaling/deinterlacing το προβολικό σας σύστημα.
Λογισμικό
Ο VU+ Solo SE έρχεται με το επίσημο λογισμικό που περιλαμβάνει τους οδηγούς, τον Linux πυρήνα και το enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία του (python κτλ). Στο επίσημο λογισμικό η VU+ αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το όνομα “enigma2”, ενώ πρέπει να αναφέρουμε πως το επίσημο λογισμικό είναι πλήρως open source με τον πλήρη κώδικά του να διατίθεται από την VU+. Το επίσημο λογισμικό δεν έχει πολλά από τα ενδιαφέροντα πρόσθετα αλλά και εξομοιωτές CAM για τη χρήση των UCAS, ενώ απουσιάζουν δυνατότητες όπως NFS server και client. Η δύναμη κάθε enigma2 δέκτη είναι τα ανεπίσημα λογισμικά. Ο VU+ Solo SE είναι πολύ φρέσκος και μόλις την τελευταία μέρα της δοκιμής κυκλοφόρησαν δύο ανεπίσημα λογισμικά, το VTI και το πολύ γνωστό σε όλους BlackHole. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το VTI. Η αναβάθμιση του λογισμικού γίνεται πολύ εύκολα, με τη χρήση ενός USB stick φορμαρισμένο σε FAT32, το οποίο εισάγουμε στην μπροστινή θύρα USB, ενώ ο δέκτης είναι κλειστός. Τα αρχεία του λογισμικού τα τοποθετούμε στο φάκελο vuplus/solose μέσα στο USB stick και αφού ανοίξουμε το δέκτη, ξεκινά αυτόματα η αναβάθμιση. Η διαδικασία δεν κρατά περισσότερο από 2-3 λεπτά. Όταν τελειώσει, αναβοσβήνει η ένδειξη standby και μπορούμε να βγάλουμε το USB stick και να επανεκκινήσουμε το δέκτη μας. Ο VU+ Solo SE έχει υποστήριξη για Linux kernel 3.13.5 και έτσι είναι συμβατός με μία μεγάλη γκάμα από συσκευές USB Wi-Fi, USB DVB-T κτλ, και παρουσιάζει πολύ γρήγορη απόδοση της flash λόγω του νέου συστήματος αρχείων UBIFS. Δυστυχώς οι οδηγοί υποστηρίζουν μόνο το παλιό OpenEmbedded σύστημα και έτσι προς το παρόν images όπως τα OpenPLI, OpenVIX, OpenATV κτλ είναι αδύνατο να υποστηρίξουν το δέκτη, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τις εναλλακτικές. Το πρόβλημα έχει αναφερθεί στην VU+ αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση.
Περιήγηση στο διαδίκτυο - HbbTV
Ο VU+ Solo SE ενσωματώνει τον Opera Web Browser και έτσι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για την περιήγηση στο διαδίκτυο. O Opera είναι το defacto standard σε embedded συσκευές και ο VU+ Solo SE ενσωματώνει την τελευταία του έκδοση, ενώ υποστηρίζει και web εφαρμογές ειδικά διαμορφωμένες για την τηλεόραση, πιο γνωστές ως HbbTV. Ο web browser μπορεί να ελεγχθεί και από το τηλεχειριστήριο, αλλά για πιο άνετη περιήγηση στο διαδίκτυο προτείνεται η χρήση κάποιου ασύρματου πληκτρολογίου. Ο πυρήνας 3.13.5 υποστηρίζει αρκετά ασύρματα USB HID πληκτρολόγια. Ο πολύ ισχυρός επεξεργαστής του VU+ Solo SE κάνει πολύ ευχάριστη την περιήγηση στο διαδίκτυο, ενώ και οι HbbTV εφαρμογές εκτελούνται ακαριαία.
Combo με USB DVB-T
Ο VU+ Solo SE υποστηρίζει το vtuner interface και έτσι μπορεί να μετατραπεί σε combo επίγειων – δορυφορικών με τη χρήση εξωτερικού USB DVB-T stick. Προσθέσαμε στο δέκτη το Hauppauge Nova-T USB DVB-T stick με dib0700 chipset. Το VTI αναγνώρισε αυτόματα το tuner μας χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε κάτι. Μπορέσαμε και λάβαμε όλα τα ψηφιακά κανάλια των ΕΡΤ, και Digea που εκπέμπουν στην περιοχή χωρίς κανένα πρόβλημα και με πλήρη επταήμερο ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG).
PiP/PaP
Όπως αναφέραμε, ο επεξεργαστής του VU+ Solo SE υποστηρίζει δύο HD αποκωδικοποιητές video και έτσι ενεργοποιείται η υποστήριξη PiP (Picture in Picture) του enigma2. Και οι δύο αποκωδικοποιητές υποστηρίζουν HD αναλύσεις και έτσι μπορούμε να κάνουμε PiP με οποιονδήποτε συνδυασμό SD και HD καναλιών. Φυσικά τα κανάλια θα πρέπει να είναι από τον ίδιο αναμεταδότη, αφού ο δέκτης έχει μόνο ένα DVB-S2 tuner. Picture and Picture (PaP), δηλαδή απεικόνιση δύο προγραμμάτων χωρίζοντας την οθόνη στη μέση, δεν υποστηρίζει επίσημα το enigma2, αλλά μπορούμε να το έχουμε μέσω του πρόσθετου splitscreen.
3D OSD display – HDMI CEC
Ο VU+ Solo SE υποστηρίζει τη δυνατότητα απεικόνισης των μενού του δέκτη (OSD) κατά τη λειτουργία του σε 3D mode. Το πρόσθετο OSD 3D setup επιτρέπει τη ρύθμιση του OSD είτε σε ρυθμό side-by-side είτε στο μη χρησιμοποιούμενο ως τώρα σε δορυφορικές μεταδόσεις top-bottom. Υπάρχει και μία επιλογή auto που όμως δε φάνηκε να κάνει κάτι στη δοκιμή μας με την 3D τηλεόραση Panasonic TX-L47ET5E. Ο δέκτης υποστηρίζει και το πρωτόκολλο HDMI CEC για την αμφίδρομη επικοινωνία με τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Έτσι, όταν ενεργοποιούμε το OSD 3D mode, ο δέκτης μπορεί να επικοινωνεί με την 3D τηλεόρασή μας, ώστε να αλλάζει τη λειτουργία της αυτόματα.
Media player
Το τμήμα αναπαραγωγής πολυμεσικών αρχείων είναι πολύ καλό. Ο δέκτης μπορεί να αναπαράγει αρχεία MKV με H.264/AVC περιεχόμενο, ακόμα και 1080p60, χωρίς να ζορίζεται καθόλου. Δοκιμάσαμε MKV με video αυτούσιο από Bluray στα 40Mbit χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο VU+ Solo SE μπορεί να αναπαράγει AVI αρχεία με περιεχόμενο DVIX/XVID όμως δεν υποστηρίζει GMC και QPEL, όπως άλλωστε τα περισσότερα SoC (System on Chip). Μπορεί να απαπαράγει MP3 και ήχο από AAC, AC3, MPG, ΑΑC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus (DD+). Μπορεί να αναπαράγει DVD, αν συνδεθεί εξωτερικό DVD-ROM σε USB ή eSATA. Υποστηρίζει τη δυνατότητα για DTS passthrough μέσω του SPDIF, αλλά και DTS downmix. Με τη χρήση του πρόσθετου auto-resolution ο δέκτης υποστηρίζει 1080p@24Hz, που απαιτείται για την ομαλή αναπαραγωγή των HD αρχείων MKV. Υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους, αν αυτοί είναι σε κωδικοσελίδα UTF8.
Transcoding
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες του VU+ Solo SE είναι το transcoding του σήματος σε χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί μέσω internet (με 1Mbit upload για παράδειγμα) και έτσι να έχει ο VU+ Solo SE δυνατότητες απομακρυσμένης παρακολούθησης του τηλεοπτικού προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βλέπετε οποιοδήποτε δορυφορικό πρόγραμμα από τον Η/Υ του γραφείου σας ή ακόμα και από το κινητό σας. Τη δυνατότητα πρωτοσυναντήσαμε στον VU+ Solo2.
VU+ Solo SE Η “μικρή” έκδοση του VU+ Solo2
Reviewed by Unknown
on
15:11
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: